Privat surfning skyddar den som lånar datorn, men inte den som lånar ut datorn – Firefox

Privacy-48Till min förvåning noterar jag att när man öppnar en privat session i Firefox, till exempel för att man lånar datorn av en kompis och inte vill lämna spår efter sig, använder privatsessionen sparad historik, formulärdata och bokmärken från den som lånar ut datorn. Man kan även använda sparade lösenord. Om det finns sådana.

Exempel: Den som lånar ut datorn har valt att spara lösenord i Firefox. Den som lånar datorn – privatsurfaren – öppnar bokmärken, ser ett bokmärke för webbmejl och klickar på det. Hen kan e-postadressen till den som lånar ut datorn och i fältet för användarnamn testar hen att skriva in första bokstaven i e-postadressen. Firefox föreslår användarnamn (=e-postadress). Hen accepterar förslaget och Firefox fyller i lösenordet. Privatsurfaren kommer nu åt mejlen.

passw

Mindre allvarligt kan tyckas vara att formulärdata visas, men om det är enkelt att ta fram till exempel ett användarnamn på en webbtjänst kan vara allt från en bit på väg mot att olovligen utnyttja det till att det kan vara pinsamt för den som lånar ut datorn (“Jaha, du har konto på dejtingsajten XXX”).

Det är naturligtvis praktiskt att låta Firefox spara formulärdata och lösenord, men om man lånar ut datorn är man utsatt för en risk. Som tur är är det ganska enkelt att höja integriteten om man är fler på en dator, privatsurfande eller vanligsurfande.

  1. Sluta att spara lösenord, använd ett lösenordsprogram för att hålla reda på lösenorden. Det finns många att välja på, såväl gratis som till kostnad. Ett exempel är KeePass (KeePassX, KeePassDroid) som är gratis, öppen källkod och finns för alla plattformar (Windows, Linux, Android, Mac och på USB-sticka). https://duckduckgo.com/?q=password+manager
  2. Tala om för Firefox att inte spara lösenord och formulärdata. Lösenord hittar du under Inställningar > Säkerhet och formulär under Inställningar > Sekretess > Historik: Spara sök- och formulärhistorik.

Flera Linuxversioner, till exempel populära Ubuntu, har den finurliga funktionen Gästsession. Om någon vill låna datorn loggar man bara ut och låter den som ska använda datorn logga in som gäst (inget lösenord behövs). Hen får då en ”ren” dator med alla program och funktioner utan tillgång till något som datorns ägare har i Firefox eller på hårddisk med mera. När hen är klar loggar hen ut och inget sparas för eftervärlden.

I Windows kan man ju skapa ett gästkonto också, men efter varje lånegång sparas sessionen till nästa gäst. Men det är ju bättre än att låna ut hela datorn med lösenord och filer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s